Een kanskaart of terug naar af?

Een kanskaart of terug naar af?

Wie alle straten in een stad heeft, kan huizen kopen. Heb je vier huizen, dan kun je ze ook inruilen voor een hotel. Met een beetje geluk loop je binnen op de (huur)inkomsten en kun je nóg meer vastgoed kopen en je medespelers van het bord vagen óf je kunt in financieel barre tijden je portefeuille tegen een aardig bedrag over doen aan een ander en inzetten op iets nieuws.

Iedereen voor even vastgoedhandelaar of -investeerder, met dank aan Monopoly. Hoe vernuftig bedacht ook: de praktijk is heel wat weerbarstiger. ‘A house is not a home’ wist Burt Bacharach in de jaren ’60 al en een hotel is nog geen (t)huis.  De enige gemene deler is een stapel stenen die een zekere waarde vertegenwoordigt.  Het begrijpen van dat verschil is cruciaal.

Met name over het investeren in (hotel)vastgoed of het doorverkopen van de portefeuille moet niet te licht worden gedacht. Zeker, het inschakelen van een hotelmakelaar kan zonder meer nuttig zijn, maar eigenlijk impliceert die keuze al het wegstrepen van een aantal andere opties. De vraag is of niet juist die andere opties – zeker in het voortraject – wat meer aandacht verdienen omdat ze mogelijk tot een betere onderhandelingspositie leiden.  Daarnaast kan een dieper begrip voor de positie van de hoteleigenaar tot meerwaarde voor de investeerder of eigenaar leiden.

Inzet van specifieke(re) kennis van het hotelwezen kan bijdragen aan het maken van andere strategische of operationele keuzes met betrekking tot koop, verkoop, onderhoud, renovatie of een nieuwe formule of levenscyclus voor dit specifieke vastgoed. En daarmee tot een andere(toekomstbestendige) relatie en een ander (financieel) plaatje.

WAY to play

Juist een wat meer inhoudelijke en verrassend frisse blik op deze materie kan van cruciaal belang zijn, zowel bij de bepaling van de randvoorwaarden als in de onderhandelingspositie en tijdens gesprekken met betrokkenen. WAY heeft daarvoor de kennis en expertise in huis.

Dus wat doen we? Gewoon eens rustig samen de opties bekijken of wachten op een ‘vergissing van de bank in uw voordeel’?

Wij zeggen: pak die kanskaart en maak die afspraak. Wij komen – vanuit onze eigen kennis en ervaring – graag eens doorpraten over deze complexe, maar zeer boeiende materie. Een afspraak is zo gemaakt.

[/fusion_title]

a new way ahead

Het is in ieder geval zaak te anticiperen op de problemen onder deze groep hoteliers voor wie een uiteindelijk faillissement niet ondenkbaar is. En om hen te helpen naar wegen te zoeken om uit de impasse te raken. Reële wegen. WAY Hotel Redevelopers kan daarin een rol vervullen. Als gesprekspartner, maar evenzeer als ‘linking pin’ tussen partijen en uiteraard in praktische en operationele zin. Vanuit een gedegen kennis en ervaring binnen de hospitality-branche.

Interesse voor een goed gesprek bij een kop koffie in de provincie?
Neem dan vooral contact op.

Contact

Etienne J.A. Verkerk

Etienne J. A. Verkerk
+31 (0)6 535 899 51

Eric H. van Nieuwenhuizen

Eric H. van Nieuwenhuizen
+31 (0)6 549 549 04

Aanbevolen artikelen

De kleine zelfstandige hotelier. Blijven of koffers pakken? Deel II
‘Kijk en vergelijk!’ klinkt het. In een oogwenk staan er talloze aanbiedingen voor een hotelovernachting, een weekend weg of een korte vakantie op het scherm. ‘Alleen voor jou de beste deals!’ en ‘Reageer snel! Laatste twee kamers beschikbaar!’
Het wordt steeds eenvoudiger om thuis, vanachter de keukentafel, een hotel te boeken. Waar ook ter wereld. ‘Kies. Click. En weg!’ Ideaal, zo lijkt het. Maar soms begint er iets te wringen…

> Lees meer

2018-10-01T17:04:44+00:00 1 oktober 2018|Nieuws|
YOUR WAY IN 085 065 61 28
Verzenden