Kleine zelfstandige hotelier

De kleine zelfstandige hotelier. Blijven of koffers pakken? Deel II

‘Kijk en vergelijk!’ klinkt het. In een oogwenk staan er talloze aanbiedingen voor een hotelovernachting, een weekend weg of een korte vakantie op het scherm. ‘Alleen voor jou de beste deals!’ en ‘Reageer snel! Laatste twee kamers beschikbaar!’
Het wordt steeds eenvoudiger om thuis, vanachter de keukentafel, een hotel te boeken. Waar ook ter wereld. ‘Kies. Click. En weg!’ Ideaal, zo lijkt het. Maar soms begint er iets te wringen…

Iedereen gelukkig. Of niet?

Daar waar vroeger de Consumentengids en ANWB Kampioen- onze gids waren in het woud van producten, diensten en aanbiedingen, zijn het de laatste twee decennia vooral de vergelijkingssites en de intermediairs. Voor vliegtickets, energie, verzekeringen en zeker ook voor hotelboekingen. Handig voor de reiziger en tegelijk een platform voor de hotelier om zichzelf op betrekkelijk eenvoudige wijze voor een breed publiek te etaleren. Weg met de stapels brochures van het reisbureau met op iedere bladzijde wéér een foto van hotelbed, wéér het uitzicht van een balkonnetje en wéér het gezoek in de bijlage naar prijzen, kleine lettertjes en seizoenaanbiedingen. Iedereen gelukkig, zou je denken.

Gelukkig is in ieder geval de consument, die van het eindeloze speuren af is en in een oogwenk ziet waar, wanneer en tegen welke prijs een hotelovernachting beschikbaar is. Gelukkig is ook de intermediair, die zich met geringe investeringen, een slim algoritme en een gering risico van een inkomen verzekerd weet, zonder zelfs maar een eigen hotelkamer te bezitten of te exploiteren.
Of alle hoteliers er gelukkig van worden is de vraag.

Wakker in eigen hotelbed

Ja, de brede zichtbaarheid en distributiemogelijkheid is een pluspunt, maar tegelijk wordt de consument vanwege de grote transparantie op een vergelijkingssite ook aangezet tot ‘shoppen’ met als uitkomst voor de hotelier prijserosie en margedruk. Het zijn vooral de kleinere hoteliers die hier wakker van zullen liggen, met – sneu genoeg – een grote keuze in welke lege kamer en welk leeg bed ze dat vanavond eens zullen doen. Wat te doen als hotelier? Jammeren helpt niet en het is irreëel om deze intermediairs als afzetkanaal te negeren.

a new way ahead

Het kan hoe dan ook zinvol zijn de verkoopstrategie/organisatie en kostenbasis tegen het licht te houden en op basis van een gedegen analyse nu eens de éigen opties inzichtelijk te krijgen.
WAY Hotel Redevelopers kan daarin een rol vervullen. Vanuit een gedegen kennis en ervaring binnen de hospitality-branche, zowel in praktische als operationele zin, maar ook als gesprekspartner, samen met de bank.

Interesse voor een goed gesprek aan de keukentafel?
Neem dan vooral contact op: ‘Bel. Maak een afspraak. We komen!’

Contact

Etienne J.A. Verkerk

Etienne J. A. Verkerk
+31 (0)6 535 899 51

Eric H. van Nieuwenhuizen

Eric H. van Nieuwenhuizen
+31 (0)6 549 549 04

Aanbevolen artikelen

De kleine zelfstandige hotelier. Blijven of koffers pakken? Deel I
De kleine hotelier in de provincie heeft het niet makkelijk. Waar in de stad het geluid van rolkoffers tot toenemende ergernis leidt, wordt het bij de kleinere, zelfstandige hotels buiten de stadsgrenzen steeds stiller. En dat werkt door: in de bedrijfsresultaten, de ruimte om nog te investeren in noodzakelijk onderhoud of vernieuwing en personeel..

Lees meer

2018-06-28T17:03:32+00:00 28 juni 2018|Nieuws|
YOUR WAY IN 085 065 61 28
Verzenden