Kleine hotelier in het nauw

De kleine zelfstandige hotelier. Blijven of koffers pakken?

De kleine hotelier in de provincie heeft het niet makkelijk. Waar in de stad het geluid van rolkoffers tot toenemende ergernis leidt, wordt het bij de kleinere, zelfstandige hotels buiten de stadsgrenzen steeds stiller. En dat werkt door: in de bedrijfsresultaten, de ruimte om nog te investeren in noodzakelijk onderhoud of vernieuwing en personeel. Daarnaast is er inmiddels voor veel hoteliers ook in een groeiende onzekerheid omtrent een voldoende oudedagsvoorziening. De noodklok luidt voor velen, maar is er nog een (nood)uitgang?

Stuck in the middle

Het aanbod is te groot geworden, is de gedeelde mening. Er valt op prijsniveau niet meer te concurreren tegen de grote ketens met hun lawine aan aanbiedingen van promotional rates tot wellness- en weekendarrangementen en dat allemaal ‘nabij uitvalswegen’ met een fijn grote parkeergelegenheid naast de deur. En natuurlijk kunnen we met milde spot het tv-programma Bed & Breakfast bekijken, maar feit blijft dat iedereen met een tuinhuisje of een aardige boerenschuur een logeerverblijf kan creëren en veel mensen kennelijk graag kiezen voor deze ‘authentieke’ vorm van gastvrijheid. In de grotere plaatsen komen daar dan nog de particuliere aanbieders van AirBnB bij. Het is alsof de kleine hotelier als buurtsuper ineens ingeklemd zit tussen de Jumbo en de (nu nog) leuke weekmarkt met streekproducten. Hoe breng je je ‘waar’ dan nog tegen een redelijke prijs aan de man, zonder jezelf aan alle kanten tekort te doen?

Niets doen is geen optie

Niets doen is geen optie, niemand verheugt zich op een faillissement. Niet zelden is het hotel al langer in familiebezit en betekent ‘omvallen’ aanzienlijk meer dan een vereffening onder en boven de streep. Wél iets doen vergt een uitgekiende strategie en gedegen inzicht in de praktische en financiële (on)mogelijkheden en actuele kennis van de huidige hospitality-markt. Lijkt een verbetering op operationeel niveau een haalbare kaart, bijvoorbeeld door het optimaliseren van de bedrijfsvoering en zo ja, langs welke route? Of is het verstandiger om het radicaler aan te pakken en het – nu nog – aardige vastgoed tot herontwikkeling te brengen om zodoende waarde te creëren en een exit te realiseren? Wie het weet mag het zeggen.

a new way ahead

Het is in ieder geval zaak te anticiperen op de problemen onder deze groep hoteliers voor wie een uiteindelijk faillissement niet ondenkbaar is. En om hen te helpen naar wegen te zoeken om uit de impasse te raken. Reële wegen. WAY Hotel Redevelopers kan daarin een rol vervullen. Als gesprekspartner, maar evenzeer als ‘linking pin’ tussen partijen en uiteraard in praktische en operationele zin. Vanuit een gedegen kennis en ervaring binnen de hospitality-branche.

Interesse voor een goed gesprek bij een kop koffie in de provincie?
Neem dan vooral contact op.

Contact

Etienne J.A. Verkerk

Etienne J. A. Verkerk
+31 (0)6 535 899 51

Eric H. van Nieuwenhuizen

Eric H. van Nieuwenhuizen
+31 (0)6 549 549 04

Aanbevolen artikelen

De kleine zelfstandige hotelier. Blijven of koffers pakken? Deel II
‘Kijk en vergelijk!’ klinkt het. In een oogwenk staan er talloze aanbiedingen voor een hotelovernachting, een weekend weg of een korte vakantie op het scherm. ‘Alleen voor jou de beste deals!’ en ‘Reageer snel! Laatste twee kamers beschikbaar!’
Het wordt steeds eenvoudiger om thuis, vanachter de keukentafel, een hotel te boeken. Waar ook ter wereld. ‘Kies. Click. En weg!’ Ideaal, zo lijkt het. Maar soms begint er iets te wringen…

> Lees meer

2018-06-28T17:08:03+00:00 30 maart 2018|Nieuws|
YOUR WAY IN 085 065 61 28
Verzenden